Monday, 17 October 2011

Lelaki Romantik Vs Lelaki Praktikal

Uncle saya cakap; "Kamu fikir tu lelaki romantik baik ke? Kamu fikir kalau sudah kawen dia  mau lagi tolong buka pintu kereta untuk kamu? Mau lagi cakap gud nite sayang setiap malam?!" Luahan hati seorang lelaki yang tidak romantik tetapi sungguh bertanggungjawab terhadap keluarganya.

Dalam hati "Eya...eya...betul tu uncle cakap."  Tapi realitinya aku seorang manusia dengan hati dan perasaan mengikut naluri kebanyakan perempuan tipikal. Bukannya mengharap sangat setiap kali Encik Sayang akan membukakan pintu kereta tetapi sememangnya kebanyakan wanita mudah tertarik dengan jejaka romantik yang pandai melayan perasaan wanita, yang pandai menyentuh hati (opss...jangan sentuh lain-lain).



Tengok sahaja mamat-mamat bermuka dan hidup sederhana tetapi mampu memikat gadis ala model. Ayat beb! Orang cakap 'ayat' mesti power baru gadis cair. Maka ayat yang power boleh menutup mata si gadis. Muka katak jadi muka Brad Pitt, kereta kancil jadi BMW, kad atm BSN jadi kad kredit American Express. Ya..jejaka sekalian, itulah rahsianya kenapa si puteri sanggup mencium si katak puru. Nasib baik si katak puru bertukar menjadi seorang putera kacak.


Orang tua cakap cinta akan jadi realiti setelah berkahwin. Muka katak dah nampak macam katak, kancil nampak macam kancil, kad atm pun dah nampak macam kad atm. The conflicts begin!

Lain pula cerita dengan lelaki praktikal yang tidak pandai bermadah, tidak pernah mengeluarkan RM2 untuk membeli sekuntum bunga, tidak pandai mengingat tarikh penting dalam perhubungan atau sekurang-kurangnya bertanya khabar sebagai tanda mereka mengambil berat . Ada boypren tetapi rasa macam takda boypren! Anda adalah lelaki yang SANGAT BORING TAHAP GABAN! Gaban pun tidak seboring anda!!!! (banyaknya marah !!!!)

Tetapi realitinya, lelaki praktikal yang boring ini adalah mereka yang akan bertungkus-lumus mencari duit untuk menyara anak-anak anda suatu hari nanti.




Bersyukurla kepada Tuhan jika anda mempunyai seorang lelaki yang bertanggungjawab dan romantik kerana lelaki ini seakan-akan tidak wujud. Kalau tanya lelaki mesti dorang ni cakap "alah itu lelaki dalam drama je wujud''.

16 comments:

Grace said...

My dad was a very romantic man. He gave bouquet of flowers to my mum, 'kidnapped' her just to stay a night at hotel, bought her clothes, cooked every weekend, remembered the important dates and took care of my mum on his own when my mum gave birth to all of us.
I wish I can 'catch' a guy, just like him :)

dyanared said...

wah chern...susah gia mo cr lelaki begituaan skrg ini.

Grace said...

Iya, memang susah. Even si Eding pun tidak 'mewarisi' kelomentikan our dad..hehe, good thing about my big bro is he is faithful and loyal, bukan macam uncle2 kami.hikhik

Wency Jelson said...

suma ciri2 ni ada sama si sayang aku..hahahhaha.. *perasan*

romantik, btangungjwb,boleh mlindungi, sanggup bkorban, respect me and slu bagi kejutan..hehehe

harap2 si sayang aku akan terus layan aku mcm puteri smpi slama lamanya..

Wency Jelson said...

Grace ; si eding tu dulu ganas btl..teda gf..dlu2 km slu main tumbuk2.. skli si eding ni mnumbuk pn kuat btl..hahah..x sangka akhirnya dia btunang sm my cousin..hehee

dyanared said...

Grace: bah itu laitu lelaki praktikal.enda pandai bermadah2 tetapi sebenarnya buli dipercaya!

Wen:sdh jgn ckp byk nnt aku jeles!!!!!LOL

Chii said...

my beau is...not romantic. and most of the times, forgetful. but he is very patient with me. if i'm angry, dia diam ja, x argue balik. sampai sa malu sendiri sbb marah2..haha...

dyanared said...

chii:hahaha...samala nasib kita

sweetandspicy said...

kalau romantic kadang2 best jg tu.. keke. at least ada siiiikit sifat romantic tu jadi la.. kalau x romantic langsung boring jg.. ;P but mmg beruntung la if dpt yg romantic, penyayang n bertanggung jwb ni.. seh ;p

beaty said...

hahah sa punya faincee pun inda romantik ni..biasa2 seja ...dalam 10 tahun kami kawan kan erm dia bertanggungjawab ni sa tingu..dia lah yang tulung sa waktu d U..n sampai sekarang dia masi begitu.hopefully dia sentiasa selalu mcm tu la

Gunaqz said...

Ya bah Dy, laki saya paling tidak romantik. Tapi dia paling rajin bekerja untuk menyara kami dua. N dia paling sayang sama saya walaupun jarang dia kasi tunjuk.

Syukurlah bah dapat pasangan yang baik walaupun tidak romantik kan? hehe

dyanared said...

sweet:susah sdh mo dpt jejaka begituaan kan.hehe

Beaty:syukur sj ba dpt yg bertanggungjawab kan

Gun:hehe..si monyet ka?(panjahat oo kan)

Grace said...

Wency: haha, our 3rd cousin juga bakal bini c eding tu. Saudara jauh la bah kunuk kita ni.LOL

Wency Elizabeth said...

Grace ; bakal wife eding tu my 3rd cousin.. kita pn 3rd cousin ka? sebelah mama or bapa?hihi

Red Cherry and Avocado said...

Syukurlah dapat org yg sayang kita and bertanggungjawab. Saya pun selalu marah2 koupusaan saya.Kadang2 saya tumbuk2 dia lagi.Tapi kalau saya sdh melampau pandai jugalah dia sound saya balik. Paling best birthday 2 tahun lepas dia lupa tiba2 tahun ni dia ingat and give surprise. Anyway,saya mahu appreciate apa yg saya ada lah :)

Grace said...

Wen: Cousin sebelah mum kalo x silap (nenek org Garau), tapi sebelah dad pun macam ada (dad org nongkul).ntah.kompius.tapi memang durang 2 orang relieved sebab masih boleh kawin.so tedalah drama.LOL

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com