Saturday, 8 October 2011

Eyeliner Review


Eyeliner yang baik adalah eyeliner yang memberi kemasan sempurna dan tidak smudge walau selepas berjam-jam memakainya. Maksud kemasan sempurna di sini ialah eyeliner yang memberi garisan dengan warna yang pekat dan smooth.

1. SilkyGirl Long Wearing Eyeliner 
Memberi kemasan sempurna dan tidak smudge walau dipakai seharian. Harga RM16.90. Tidak perlu ditajamkan kerana ianya rectractable. 

2. Sasa Eye Definer 
Ini adalah produk yang baru saya beli. Sebelum ini saya sangat setia dengan SilkyGirl. Kemasannya lebih sempurna daripada SilkyGirl. Warna lebih pekat dan lebih smooth. Ia adalah waterproof. Walaupun eyeliner ini rectractable tetapi ia tetap dibekalkan dengan sharpener bagi mereka yang ingankan ketajaman yang lebih pada mata eyeliner.Lihat pada hujung eyeliner berwarna grey, ia adalah mini sharpener. Impressive kan? Lebih impressive ia boleh dimiliki dengan hanya RM16.90 dan saya telah membelinya dengan harga RM13.90 semasa sale.

3. Cosway Shimmer Glide Eyeliner
Kemasan lebih sempurna berbanding Silkygirl dan Sasa. Warna shimmer deep blue sangat menawan. Jika dipakai dengan  tebal, tidak perlu lagi memakai eyeshadow. Keburukannya adalah eyeliner ini bukan waterproof. Selepas beberapa jam ia akan smudge terutamanya bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak. Disebabkan itu, saya jarang memakainya walaupun kemasan dan warnanya sangat cantik.

4.Silkygirl Funky Eyelights Pencil
Kualitinya sama seperti Cosway Shimmer Glide Eyeliner. Kelebihan produk Silkygirl ialah walaupun bukan waterproof tetapi ia tidak smudge. Saya jarang memakainya kerana saya malas menajamkan mata eyeliner ini.Sebenarnya saya teragak-agak jika produk ini termasuk dalam kategori eyeliner. Harga RM16.90

5. Hashmi Kajal
Jenama ini boleh didapati di kedai India atau pasar malam. Harga RM4.90. Ini adalah eyeliner yang dipakai oleh wanita-wanita Arab. Sila bayangkan wanita Arab yang memakai eyeliner yang sangat tebal dan sangat hitam. Ini adalah rahsia mereka. Ia tidak waterproof dan sangat senang untuk smudge. Oleh kerana ia sangat senang smudge, saya jadikannya sebagai base untuk smokey eyes makeup seperti yang saya buat pada entry makeup tutorial from u-tube.Sila klik sini untuk melihat contoh.

6.Elianto Frosted Liquid Eyeliner
It is green colour. Sangat tidak suka.Waterproof dan sangat susah untuk ditanggalkan walau dengan menggunakan remover.

7.SilkyGirl Double Intense Gel Eyeliner
This is my favourite among all. The only this is untuk memakainya perlu ambi masa kerana perlu sapu menggunakan berus kecil. Dengan jasa baik si berus, kita boleh mendapatkan bentuk garisan mata yang kita mahu.Kebiasaanya saya gunakan eyeliner ini untuk membuat efek cat eyes.Non smudge and waterproof. Harga RM22.90 (kalau tak silap). 


Untuk makeup di atas, saya menggunakan Silkygirl Double Intense Gel eyeliner dan mascara juga dari Silkygirl. Tidak perlu eyeshadow.  


13 comments:

Grace said...

Sa pun ada yang no.7..sangat best..mau cari yang kaler hitam pula nanti gaji..

Wency Jelson said...

uik byk jg ko punya koleksi eyeliner.. minta satu..hahahhaa..

Red Cherry and Avocado said...

nanti mau try la yg nombor 7.saya suka pkai eyeliner jarang pkai eye shadow...

dyanareds said...

Grace:Oh ko punya yg coklat ka?Lama sdh sy beli tdk pandai habis.

Wency:Lama sdh koleksi ni.beli sikit2 lama2 jd byk.

REd:bagus tu no.7.leceh sikit mo pakai sbb mo guna berus segala. tp result lebih bgs dr pensil sama liquid. Liquid mana boleh buat garisan tebal kan.yg ni kita garis ikut suka mau nipis atau tebal,bengkok,lurus.hehe

DoRa Priscilla said...

ee.. sy nda pandai lg pakai eyeliner oo.. nda kemas sy guna >.< needs more practice~

dyanareds said...

hi dora.mesti mau pandai pakai eyeliner dora.ini senjata wajib.tada pakai apa2,pakai eyeliner pun cukup.trus tu mata defined

Grace said...

Iya, sa pun lama suda beli tu.
Coklat, impak dia ndak dramatik sangat, hehe
Berbanding beli gel eyeliner yang maybelline punya yang mahal, better beli ni..

Ashley Easther said...

sy x pkai apa2..hahaha

Chii said...

i wear the 1st one and like it very much..tp no. 2 n 7 pun mcm best jg oo...

dyanareds said...

Grace:sebenarnya sy sgt suka produk silkygirl.yg tu maybelline tada plak sy try coz sy pakai no.7 tu sy puas hati sdh.lgpun susah mo habis.mcm 1thn sdh ni blum separuh pun sy pakai.yg hitam dramatik la.hehe..mcm ko tgk tu gmbr sy

Easther: bgs jg ba tada pakai apa2.jimat duit.kami ni beauty junkie byk buang duit.haha..yg pntg puas hati bei

Chii:dari time sy study sy mmg pakai NO.1.br2 ja ni sy try no.2.bg sy no.2 lg bgs dr no.1. no.7 mmg no doubt sgt bgs.Grace pun pakai.tapak dulu!kekeke

Grace said...

Tapak!
No.7 senang mau apply n senang mau cuci.
unlike liquid eyeliner yang susa mau tanggal n kadang-kadang lambat mau kering, ni antara eyeliner yang bagus.
p/s: No.4 pun saya ada! purple, blue n silver :)

beaty said...

d kenapa sa guna tu silky girl no .7.. dia pandai luntur ahh...terutamanya kalau mau tengah hari suda ni...deiii

dyanareds said...

Grace:tapak kuat2!LOL..paling nyaman kan no.7.yg no.4 tu sy pakai time lambat bangun.trus mcm eyeshadow kan.tp skali tumpul sy mls sdh kasi tajam.hehe

Beaty: Tempat sy enda pandai luntur :-).stay sj kaler dia.sy paling suka ni eyeliner.hehe

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com