Monday, 3 October 2011

How to know your cosmetic expired period


Kosmetik pun ada tarikh luput tau not only foods. I heard this from friend since long but I never know how to. Just that recently I asked my beautician how to know the cosmetic expire date. But this information just apply to bottled cosmetics such as foundation, face cream, toner etc. Yang lipstics, compact or eyeshadow pallet tu saya tak sure. Some people say it last for 6 months, some say 12 months. It is just like a myths when everybody give different facts.

All rights girls, to check your bottled cosmetic's expire date, you just have to look at the back of the bottle.


Cuba cari simbol yang ada tulisan 12M. 12M tu maksudnya 12 months means your product will expire after 12 months unseal. Senang ja kan nak tau tapi ramai orang tak tau termasuk saya.hehe...




Sebelum ni, saya telah memakai Foundation Loreal selama hampir 2 tahun. Saya tak pakai everyday so susah nak habis. So yesterday, I checked the bottle and it only stated 12M. Well, nampaknya saya telah memakai foundation yang expired selama ni. Patut pun bila saya pakai this foundation, ada ruam timbul kat muka. I guess itu akibat menggunakan produk yang telah luput. Sudah expired 1 tahun yang lepas. Kalau tengok kat bawah mikroskop agaknya banyak bakteria yang menghuni cecair foundation tu thats why bila pakai tumbuh ruam. Saya pernah mendapat ruam yang sangat dahsyat tetapi pada masa itu saya tidak terfikir pula pasal hal ni.


Ada juga produk yang memang dah print expire date kat botol.Senang kan kerja kita.


ok girl,please checked your cream muka or apa-apa yang sewaktu dengannya.

12 comments:

Aki said...

Oh,mo cek la mekap2 si Aki semua tu.. ha ha ha.. bagus kalau ada.. :-p

Wency Jelson said...

WOW..informatif jg ni tau..hihi

Rose Ragai said...

wah.... i did not know that nombor tu represent expired period. Hmmm.. this info is something new. Thanks for sharing this kio.. :-)

dyanareds said...

Aki:check la mana tau ada krim shaver.LOL

Wen:senang sj kan tp kita tia tau.

Rose:sy pun br tau ni coz sy tanya tu beautician.sometime dia tulis sana kotak tu yg 12M bkn kat botol.just imagine sy pakai tu loreal 1tahun sdh.

DoRa Priscilla said...

Thanks for sharing.. sy pnya nda oo.. berabis sy cri.. huhu

Red Cherry and Avocado said...

hmm informative. baru saya tahu,ada kwn yg bgtau tempoh hayat mekap tahan for 3yrs.Rupa2nya bulat2 kena tipu ni...

dyanareds said...

Dora:ada yg tdk kena tulis di botol.dia tulis kat kotak.mcm BB cream sy yg gmbr terakhir tu kena tulis 24M kat kotak tp di botol tiada.Kita tdk perasan tu masa mula2 beli dulu.

Cherry: Tdk semua sama tu expire date dia.at least kita tau sdh kan mcmna tgk kalo yg mcm ni.yg mcm lipstik,eyeshadow tu tak pasti plak mcmna.

Ashley Easther said...

matai.baru tau.hmpir semua brg sy expired suda la ne kalu mcm ne..lol

dyanareds said...

adui..esther sy pun pakai tu loreal lama sdh expired.beruam2 muka sy pakai.bahaya sungguh

Grace said...

I think eye shadow and lipstick have longer life-shelf. Paling sapat expired, mascara..LOL

Red Cherry and Avocado said...

no wonder la Dyana..muka saya pandai beruam terus gatal..rupa2nya toner saya sdh expired....lepas sja saya baca ni trus saya check semua lotion2 and brg2 mekap saya...

beaty said...

Astaga d mau sekali banyak suda sa pakai yang xpired tuh...tapi sa inda pakai foundation bh..pakai cream n tus taru two way foundation ja ni..he he he..

nanti sa mau check juga tu date la mana tau kan..he he thanks ah kasi shre ni

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com